Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Landelijke Wooninitiatievendag Per Saldo

6 april 2019 @ 09:15 - 15:45

€49,50

OP de landelijke wooninitiatievendag van Per Saldo geeft Hans Kroon een presentatie over SRV in samenwerking met FleuRoJa en PArticipatiecentrum Weesperstraat.

Sociale Rolversterking, een andere manier om je leven inhoud te geven

Mensen hebben in hun leven verschillende rollen. Bijvoorbeeld die van kind, scholier, broer/zus, werknemer, vriend/vriendin, collega, buurman en lid van een vereniging. Dit noem je sociale rollen. In zo’n rol doe je iets met anderen en zo helpt een sociale rol je meer mensen te ontmoeten. Door meer ervaringen ontdek je wie je bent. Alles bij elkaar helpt het je je draai te vinden in de samenleving. Met een sociale rol ga je dingen doen die je altijd al wilde. Gewoon in jouw eigen buurt, bij een bedrijf, bij en met andere mensen.

Sociale Rolversterking kijkt naar je mogelijkheden, met respect voor je beperkingen. In plaats van activiteiten kijk je naar wat mensen kunnen in een rol. Hoe kun jij met wat je wel kunt dingen doen die passen bij jouw vaardigheden en persoon. En hoe kun je hiermee bijdragen aan de samenleving.

Na een stukje theorie hierover kijken we naar hoe dat kan werken in de praktijk van een ouderinitiatief, FleuRoJa in Zierikzee. Daar wonen mensen waarvan het nooit vanzelfsprekend was dat zij ooit zouden deelnemen aan de samenleving. Via Sociale Rolversterking is dat toch voor een belangrijk deel gelukt, met grote gevolgen voor de bewoners, hun families en voor heel wat mensen in Zierikzee. Zij vertellen hun verhaal.

 

Voor de middag:

 

Participatiecentrum Weesperstraat in Den Haag past al jaren het gedachtengoed van Sociale Rolversterking toe bij de mensen die daar komen voor dagactiviteiten. Activiteiten zijn waardevolle rollen geworden in en met de samenleving en de wijk Rustenburg. Kunst is niet langer gehandicaptenkunst, maar echte kunst, geëxposeerd op plekken waar andere kunst ook gezien en gewaardeerd wordt. Schrijven niet als activiteit, maar als auteur van een boek met alles wat daarbij hoort. Van cliënt naar auteur, kunstenaar, winkelbediende, papierschepper. Ontmoet mensen die in dergelijke rollen zijn gegroeid en enkele mensen die hen daarbij ondersteunen.