SRV?

Nieuws

Lees hier de inhoud van de mailing over de cursus

5 november

40 cursisten en 10 staf, gasten en trainers zijn er klaar voor. Morgenavond gaan we starten. Om 18 uur inschrijving, om 18.30 uur beginnen we met het eerste gedeelte. Een vol schema van 3½ dag 2017 SRV programma met een avondprogramma gericht op de praktijk van SRV en hoe we daarmee verder willen.

21 oktober

De cursus is bijna vol. Vooral veel professionals uit de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. En vooral van Middin. We zullen uiteindelijk met 50 mensen zijn, inclusief trainers, assistent-trainers, vertalers en een tekenaar.
We zijn de cursusmappen aan het samenstellen en de komende week gaat de mailing uit naar de deelnemers met daarin de details: routebeschrijving, programma, enz.

1 september
Bij Middin hebben zich al meer dan 11 mensen aangemeld. De eerste verzoeken over korting komen binnen. Zodra we het ja-woord hebben van het NSGK op onze aanvraag voor bijstand, dan kunnen wij deze aanvragen tegemoet gaan komen. Heb je er vragen over: neem even contact op.

3 augustus
Alles loopt. De verkoop van kaarten is gestart. Je kunt reserveren. Hoort, zegt het voort. Ook Engelse en Ierse collega’s hebben gereageerd, dus wellicht komen er ook een paar van de andere kant van de Noordzee. We hebben de mail laten uitgaan.

Wil Molenaar, Darcy Elks en ik zijn begonnen aan een programma voor het voorjaar. We denken nu aan Een Inclusieve Manier van Leven, een weekend voor en door families en een dubbele Passing. Klinkt verwarrend? Blijf het nieuws volgen…

13 juli 2017
Het gaat door. We hebben een locatie Landal Greenparcs ‘t Loo, we hebben 2 trainers: Darcy Elks en Jane Sherwin. En we hebben de eerste deelnemers van Middin.

Nu nog een bankrekening en dan gaat de verkoop beginnen.

 

De uitslag van de enquête is binnen, met dank aan alle respondenten: zie hier

We hebben besloten dat trainingen vanuit SRV in 2 hoofdonderdelen worden gegeven:
Deel 1:
Theorie, de vierdaagse SRV-training op 6, 7, 8, en 9 november 2017, in het Engels met taalondersteuning voor Nederlands. Bedoeld voor iedereen die een flinke stap wil zetten in kennis van SRV. Denk aan begeleiders, buurtwerkers, managers, familieleden die zelf de toekomst van hun familielid willen vormgeven, wetenschappers, studenten, beleidsmakers van gemeentes en zorgaanbieders.
Voor de training zijn we op zoek naar een locatie. Voor 60 personen met overnachting en maaltijden.

Deel 2: De Praktijk
Inclusive Lifestyles (Een Inclusieve Manier van Leven), een workshop van 3 dagen gepresenteerd door Darcy Elks en 4 teamleiders. In 4 teams maakt iedereen een plan voor iemand die zij ondersteunen of een familielid of partner.
Familie-series: workshops en trainingen gericht op families. Wordt momenteel nader ingevuld door enkele families die verwoorden wat zij willen leren.
Andere inclusieve praktische evenementen, zoals een workshop door David Pitonyak

SRV

Social Role Valorization (SRV)

oftewel Sociale Rolversterking

oftewel ‘waardevolle sociale rollen’

is een manier van denken en doen die helder maakt wat onderwaardering met mensen doet.

SRV leert je als kwetsbaar mens de goede dingen van het leven te vinden en te ervaren en midden in het leven te staan. Hoe meer waardevolle sociale rollen je hebt (zoals dochter, student, collega, buurman, vriend), hoe meer je in het leven staat. Rollen leveren je status op en ervaring, zelfvertrouwen, respect, contacten, relaties, zeggenschap, vrijheid, kansen, persoonlijke groei en materiële zaken.

SRV is een wetenschappelijk onderbouwde theorie die een realistisch beeld geeft over het leven van kwetsbare mensen in onze samenleving. Het besteedt aandacht aan wat elk mens nodig heeft om toegang te hebben tot de goede dingen van het leven hoe sociale rollen daaraan kunnen bijdragen.

SRV levert een framework op waardoor voor elk mens helder wordt wat hij/zij nodig heeft om vaardigheden te ontwikkelen en benutten. Veel aandacht gaat naar de wijze waarop beeldvorming bijdraagt of afbreuk doet aan de waarde die iemand krijgt toebedeeld door anderen.

Bellcurve

SRV kort samengevat door Clarissa Silva die in november 2017 de cursus volgde:
Social Role Valorization oftewel Sociaal Gewaardeerde Rollen. Het uitgangspunt is dat mensen met een beperking in de eerste plaats gewoon mensen zijn met dezelfde behoeften als ieder ander. In de ondersteuning betekent dit dat we mensen helpen om rollen te krijgen waardoor zij er weer toe doen. Vanuit dit startpunt volgt de rest zoals werk i.p.v. dagbesteding en wonen in je eigen huis i.p.v. een beschermde woonvorm.

Sociale Rol Versterking

  • biedt praktische handvatten om een goed leven mogelijk te maken
  • geeft inzicht in hoe de samenleving functioneert en hoe je gebruik kunt maken van die kennis
  • is praktisch bruikbaar, maar vooral bedoeld voor mensen die kwetsbaar zijn en/of ondergewaardeerd worden (denk daarbij aan mensen met een beperking, ouderen en minderheidsgroeperingen in de samenleving)

SRV is ontwikkeld door dr. Wolf Wolfensberger c.s. in de jaren ’80. Meer materiaal is te vinden op de website van de ISRVA.

In Nederland is SRV vooral opgekomen na 2004 met de komst en trainingen van Darcy Elks en Michael Kendrick. Jaarlijks geeft met name Darcy trainingen over de theorie en toepassingen van SRV. Meerdere zorginstellingen, alternatieve zorginitiatieven, wooncollectieven, werkplekken voor mensen met een beperking, maar vooral families en mensen met een beperking hebben dit gedachtegoed omarmd.

Een al wat oudere manier om een idee te krijgen van de ideeën van SRV vind je hier:

Een officiële samenvatting van SRV vind je op de site van SRVIP. Deze wordt veel gebruikt om een eerste inzicht te geven van de totale theorie.

Op dezelfde site vind je diverse artikelen over de manier waarop je vanuit SRV kunt kijken naar de rol van cliënt, de rol van cateraar terwijl je in de rol van cliënt bent. En andere artikelen.

Mijn kanttekening bij SRV en de artikelen daarover na een 15 tal jaren meelopen en betrokken wetenschappers ontmoet te hebben: Het betreft geen wetmatigheden: de artikelen zijn interpretaties, waarbij ik zelf regelmatig kanttekeningen heb. Er zijn verschillen in inzicht in de toepassing van de theorieën van Wolfensberger, er zijn liberale, praktisch ingestelde SRV-mensen en er zijn meer conservatief en zelfs puriteins ingestelde toepassers. Beide leidt tot verrijking, voortdurende discussie en een zoektocht naar de essentie van de manier waarop we naar mensen kijken, met name naar uitsluitingsmechanismen.

Bij Pluryn is een filmpje gemaakt over SRV, een stripcollege, in het kader van een trainingsprogramma over Inclusie.