‘Een inclusieve manier van leven’

LET OP: nieuwe data!!!

Driedaagse praktijkworkshop op 25, 26 en 27 maart 2024 in Doorn

‘Een goed leven’ is iets wat iedereen bezighoudt. Hoe leef ik mijn leven te midden van en samen met anderen? Voor mensen die om welke reden dan ook buiten de boot zijn gevallen is deze vraag nog nadrukkelijker aanwezig. Er wordt veel over gesproken en zorgaanbieders hebben ‘een inclusief leven’ vaak hoog in het vaandel staan. Maar hoe je dit in de praktijk brengt is nog niet zo eenvoudig. In  deze workshop maken we met u een plan voor een inclusief leven voor uzelf of voor iemand waar u bij betrokken bent.

Inhoud

Deze praktijkworkshop bevat de volgende onderwerpen:

  • Hoe ziet een inclusieve manier van leven er in de werkelijkheid?
  • Waarom is het zo ingewikkeld om een inclusieve manier van leven te creëren voor en met mensen met een beperking?
  • Positieve voorbeelden van mensen die voorheen buitengesloten waren en die nu een inclusieve manier van leven hebben.
  • Hoe waardevolle sociale rollen een krachtige manier zijn om een inclusieve manier van leven mogelijk te maken.
  • Praktische toepassing van de ideeën:
    • Van elke deelnemer wordt gevraagd mee te denken met een persoon die graag een inclusieve manier van leven wil hebben. Dit kan bijvoorbeeld een familielid zijn of een persoon die ondersteuning krijgt van een zorgaanbieder.
    • Dit betekent: meedenken over een visie op de waardevolle sociale rollen die deze persoon zou kunnen vervullen. Tijdens deze workshop maakt u een plan om de betreffende persoon te assisteren in het proberen en het zich eigen maken van gewaardeerde sociale rollen.
  • Ideeën over hoe je datgene wat je in de workshop geleerd hebt door kunt geven aan de personen die ondersteund worden, families, begeleiders en de eventuele zorginstellingen waar mensen gebruik van maken.

Werkvormen

Tijdens deze workshop werken we veel in groepen van 10 samen met een teamleider (of 2). In de groep maakt u plannen voor een inclusief leven en helpt u anderen hun plan te maken.

Voor wie is de workshop bedoeld?

De workshop is bedoeld voor mensen die ondersteuning krijgen, (support) medewerkers, management, familieleden, belangenbehartigers en geïnteresseerden uit het netwerk van mensen die op zoek zijn naar een inclusieve manier van leven.

Tijdens de workshop maakt u (opnieuw) kennis met Social Role Valorization (oftewel Sociale Rol Versterking) en gaan we dit toepassen in de praktijk. Een deel van de SRV theorie gaat over uitsluiting. Mensen die ondersteuning ontvangen en hun verwanten hebben hier ervaring mee. Voor andere geïnteresseerden en betrokkenen is voorkennis van de SRV theorie een pré.