Stel je voor…………

Ik ken iemand, een leuk mens. En gun haar of hem méér dingen om te doen en meer contacten.  Hoe ga ik dat doen?

Ga ik voor die persoon op zoek naar mensen die een leuke relatie zouden kunnen worden?

“Iemands netwerk uitbreiden” zoals dat vaak als doel wordt omschreven? …… Het kan ook anders!

Het werkt andersom:  

STAP 1  De persoon (nog) beter leren kennen

Ik ga met de persoon in gesprek en met de mensen die hem goed kennen.

Ik ben op zoek naar zijn interesses. Wat spreekt iemand aan? Waar heeft hij belangstelling voor?

En ik ga op zoek naar talenten. Iets waar iemand echt goed in is. Een speciale aanleg voor bijvoorbeeld muziek of sport. Maar ook het makkelijk aangaan van een praatje. Veel geduld hebben. Of heel veel weten overeen bepaald onderwerp.

En naar vaardigheden: wat heeft iemand geleerd, waar is hij zo goed in dat hij het  anderen zou kunnen leren.

Die interesses, talenten en vaardigheden vertellen me waar iemand van nature op zijn plaats kan zijn. Daar komen mensen met dezelfde interesses. Op die plaats kan iemand het meest zichzelf kan zijn, het beste uit de verf komen.

STAP 2  Welke ROL past bij iemand?

De activiteiten die iemand graag doet of goed kan, zeggen iets over de rol die bij hem past.  Je kunt thuis een boek lezen (activiteit) , maar ook lid worden van de bibliotheek of van een leesgroep, waar je samen praat over wat je leest. Niet alleen naar een wedstrijd gaan, maar supporter worden en lid van de vereniging. Dat zijn de rollen die daarbij passen.

Stap 3   Samen kijken naar wat er dán gebeurt…..

Het begint misschien met een bezoek, met letterlijk en figuurlijk over de drempel stappen. Meemaken of klopt wat jullie dachten: Voelt die ander zich hier sterk, op haar gemak, in zijn element? Dan kan iemand een nieuwe rol toevoegen aan de rollen die er al in haar leven zijn.

Kijk naar wat Barry overkwam toen hij lid werd van een vereniging.

Hoho. En dat netwerk dan?

Van de 8, de 12 of 20 mensen die je leert kennen op die plaats en vanuit die rol, blijven er misschien 1 of 2 op den duur over die je beter kent. Die je vaker ziet. Soms ook op andere plaatsen. Zo groeit een netwerk van nature. Onze ervaring is:

Een netwerk is iets dat ontstaat, terwijl je iets anders aan het doen bent.
Maar misschien ook niet en is die nieuwe rol voor iemand gewoon een zinvol of aangenaam onderdeel van zijn of haar leven.

Maar wel een rol waar vanuit weer nieuwe contacten gelegd kunnen worden of andere rollen kunnen ontstaan. Een rol is een opstap naar een  groter en rijker leven. Dat is meer dan een breder netwerk.

Je rollen, dat is wie je bent en veel méér dan alleen maar de activiteiten die je doet.

Goed idee? Wat kan je hierbij helpen? Waar beginnen?

Er zijn al veel praktische ervaringen opgedaan met het vinden van passende en positief gewaardeerde sociale rollen. Sociale RolVersterking (SRV of Social Role Valorisation) geeft niet alleen inzichten in hoe het werkt in de samenleving, maar ook praktische “hoe doe je dat”-ideeën. Want soms is het niet zo makkelijk………

  • Help, mijn wereld is zo klein geworden. Goed idee hoor, rollen, maar wat kan ikeigenlijk……
  • Ik durf wel ergens heen te gaan, maar ik vind het zo moeilijk om contact te maken.
  • Teveel ideeën in mijn hoofd! Ik zie door de bomen het bos niet meer. Waar begin ik?

Verder praten? Verder denken?

Bij deze en andere veel voorkomende vragen zijn ideeën en praktische tips bedacht. De mensen die zich bezig houden met Sociale Rol Versterking in Nederland kunnen met u meedenken. Neem gerust contact met ons op als u het leuk vindt dat wij met u meedenken.